Saat selsema melanda, pasti rimas terasa. Kedua-dua idea DIY ini cukup efektif melegakan rasa sakit yang dihidapi. Idea A adalah gabungan the hijau, halia, kulit kayu manis dan lemon manakala idea B pula gabungan madu, lemon, kulit kayu manis dan daun pudina.
Khasiat Teh Hijau
Kepekatan Polifenol dan Flavenoid the hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan system imun tubuh. Ia juga idea hebat untuk anda yang mahu mempercepatkan pembakaran kalori.
Daun pudina |
Daun Pudina
Ramua herba ini amat membantu mereka yang menderita pelbagai penyakit pernafasan seperti selsema, hidung berair, paru-paru dan sebagainya. Malahan ia juga sebagai perangsang proses penghadaman.
Jus Lemon |
Lemon
Menurut kajian, lemon membantu meningkatkan kekebalan tubuh dan berupaya menentang pelbagai jenis penyakit termasuklah selsema kerana kandungan vitamin C yang tinggi. Air lemon memiliki kemampuan luar biasa untuk membantu melancarkan pencernaan dan membuang racun dari saluran pencernaan.
Madu |
Madu
Madu juga membantu melegakan batuk dan ketidakselesaan tekak. Ia juga berupaya memperbaiki system pencernaan dan mengawal berat badan berlebihan.
Halia |
Halia
Pengambilan halia membuang kahak dan lender. Halia turut membantu tubuh membakar lemak selain membuka arteri anda dan melancarkan aliran darah di seluruh tubuh.
Kulit kayu manis |
Kulit kayu manis
Dalam perubatan Ayurveda India, kulit kayu manis digunakan sebagai ramuan untuk merawat diabetes, masalah pencernaan dan selsema. Perubatan tradisional cina telah menggunakan kulit kayu manis untuk merawat masalah selsema, batuk dan sakit tekak.
[sumber majalah isihat]
Sila baca DISCLAIMER
Anda juga boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut:
Nurul Fazreen bt Othman
SMS/Whatssap : 0137577753 (fazreen)
email: awesomevitaminsever@gmail.com
COD: Sekitar Bandaraya Johor Bahru, Taman Nong Chik, Kolam Ayer, Taman Daya, Kangkar Tebrau, Pandan
*These statments have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease*
No comments:
Post a Comment