Tuesday, 25 November 2014

A.V.E : Mmm…Sedapnya Tongkeng Ayam

Tongkeng Ayam Tinggi Kolesterol


tinggi kolesterol
Tongkeng Ayam


Di barat, ia dikenali sebagai ‘chicken tail’, ‘pope’s nose’, atau ‘bishop nose’. Itu antara istilah yang jika disebut, ramai tidak tahu akan maknanya. Tetapi jika dipanggil dengan nama ‘buntut ayam’ atau ‘tongkeng ayam’, pasti ramai yang akan tersenyum dan mengganguk mengetahuinya.

“Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yam, makan tongkeng ayam nanti mulut tak reti diam…’

Rangkap dua bait di atas merupakan bait-bait lagu ‘ayam’ yang dinyanyikan oleh Jalil Hamid satu ketika dahulu. Lirik tersebut diambil daripada kata-kata orang terdahulu yang gemar membuat spekulasi sebegitu kerana tidak mahu anak-anak dan cucu cicit mereka makan benda yang dikatakan tidak elok dimakan.

Kebiasaan masyarakat dahulu, mereka gemar menyindir dengan perkataan yang halus dan mendalam. Ia sebenarnya mahu memberitahu bahawa sebenarnya tidak elok jika kita mengamalkan makan bahagian-bahagian seperti tongkeng ayam. Walau bagaimanapun, yang di larang makan itulah yang sedap dinikmati. Betul tak?

Setiap Negara mempunyai budaya dan cara pemakanan mereka sendiri. Budaya menikmati tongkeng ayam ini bukan sahaja popular di Malaysia, tetapi turut menjadi kegemaran di beberapa buah Negara Asia lain. Kita sebenarnya sangat kreatif dalam menterjemahkan konsep jimat dalam gaya hidup. Sampaikan rangka ayam pun boleh digoreng dan dijual.

Sebut sahaja balung ayam, kaki ayam, usus ayam, pedal ayam dan termasuklah buntu ayam, semua itu jarang sekali dijumpai apatah lagi dijamah di Negara-negara atas angin seperti Amerika. Itu yang membuatkan Negara kita unik di mana masyarakat barat memandang buntut ayam sebagai sesuatu yang eksotik dan jarang sekali ditemui di mana-mana bagi tujual makan

Walau bagaimanapun, menurut pakar pemakanan, makanan kegemaran rakyat Malaysia ini mengandungi kolesterol yang tinggi dan boleh memberi kesan kepada kesihatan jika kita mengambilnya secara berlebihan.

Tinggi Kandungan Lemak


tongkeng ayam


Seketul daging ayam bahagian dada tanpa kulit seberat 38 gram membekalkan 57 kalori, 7 gram protein, 3 gram lemak dan 6.9mg kolesterol. Manakala seketul kepak ayam bersama tulang seberat 92 gram yang membekalkan jumlah protein yang setara iaitu 7 gram, mempunyai 92 kalori, 7.1 gram lemak dan 34.1 mg kolesterol. Setengah ketul peha ayam bersama kulit, seberat 52 gram juga membekalkan 7 gram protein tetapi mempunyai 85 kalori, 6 gram lemak dan 34 mg kolesterol.

Fakta-fakta tersebut membuktikan setiap bahagian dalam seekor ayam mempunyai jumlah kalori, lemak serta kolesterol yang berbeza. Ini kerana taburan komposisi lemak lebih banyak terdapat di bahagian tongkeng, paha, kepak dan betis ayam.

Persatuan Jantung Amerika Syarikat mencadangkan pengambilan kolesterol tidak melebihi 3000mg setiap hari. Jika dilihat, bahagian tongkeng ayam mengandungi lebih daripada 300mg kolesterol. Keadaan ini jelas menunjukkan bahagian ini sebenarnya tidak elok untuk diambil.

Kolesterol merupakan sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus. Kolesterol ini berfungsi untuk menghasilkan hormone dan membentuk membrane sel seterusnya di bawa ke seluruh badan manusia melalui plasma darah. Selain itu, kolesterol juga penting dalam pembentukan asid hempedu dan Vitamin D di dalam badan.

Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap system kardiovaskular badan. Darah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. Ia di bawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein.

Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran darah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran darah. Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada system kardiovaskular badan.

Hanya Satu Atau Dua Ketul

Apabila plak terbentuk pada arteri, ia akan menghalang pengaliran darah kerana saluran darah telah menjadi sempit. Apabila situasi ini berlaku hampir dengan organ penting di dalam terutamanya jantung, ia akan menyebabkan masalah serius berlaku malah boleh menyebabkan masalah serius berlaku malah boleh menyebabkan kematian. Apabila saluran darah berhampiran dengan organ jantung menjadi semakin sempit, ia boleh menyebabkan serangan jantung berlaku.

Apabila arteri yang menyalurkan darah ke otak pula yang tersumbat, ia akan menyebabkan seseorang itu mengalami strok. Kedua-dua penyakit jantung dan strok ini boleh mengancam nyawa. Oleh itu, anda perlulah menjaga tahap kolesterol di dalam badan serta kandungan darah di dalam badan.

Kolesterol yang tinggi juga boleh menyebabkan artherosclerosis atau arteri menjadi keras. Apabila plak memenuhi arteri, dinding arteri menjadi keras dan rapuh. Ini bukan sahaja menghalang pengaliran darah, malah ia juga akan menyebabkan arteri pecah kerana terlalu rapuh dan ini akan menyebabkan darah menjadi beku di dalam badan.

Hal ini jelas menunjukkan betapa bahayanya jika mengambil kandungan kolesterol yang tinggi. Jika anda mengalami masalah anemia, ya makanan ini sangat baik untuk diambil. Jika sebaliknya, makanan seperti ini boleh mendatangkan bahaya jika diambil secara berlebihan.

Walau bagaimanapun, sukar untuk kita menolak makanan yang sukar untuk kita menolak makanan yang sudah sebati dalam hidangan masyarakat Malaysia. Untuk itu, sebaiknya saya cadangkan untuk anda ambil sekurang-kurangnya sekali sahaja hidangan makanan tersebut dalam seminggu. Cukuplah ambil satu atau dua sahaja kerana anda tahu bukan kandungan kalorinya.

INFO: Carta Kolesterol Makanan

Persatuan Jantung Amerika Syarikat mencadangkan pengambilan kolesterol tidak melebihi 300mg setiap hari

carta kolesterol makanan
Carta Kolesterol Makanan


[sumber majalah isihat]

Antara Suplemen yang disyorkan untuk mengawal paras kolesterol

Phytocol-ST – Pencegahan penyerapan Kolesterol dari makanan

Omega Guard – Membantu menunrunkan kolesterol jahat (LDL) dalam salur darah dan menambahkan salur darah baik (HDL)

Coq10 – Menguatkan fungsi otot jantung dan memperbaiki pengaliran darah

Vivix – Melindungi sel dari penuaan atau kerosakan sel dan untuk kesihatan salur darah


kombinasi set jantung sihat
Set Jantung Sihat


Lecithin – Membantu memecahkan lemak

Alfalfa – Mambantu menyingkirkan toksin dalam badan

Herblax – Melancarkan pergerakan usus

Garlic – Melegakan perut yang tidak selesa dan mencairkan kolesterol


kawal kolesterolSila baca DISCLAIMER

Anda juga boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut:
Nurul Fazreen bt Othman
SMS/Whatssap : 0137577753 (fazreen)
email: awesomevitaminsever@gmail.com
COD: Sekitar Bandaraya Johor Bahru, Taman Nong Chik, 7Kolam Ayer, Taman Daya, Kangkar Tebrau, Pandan

*These statments have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease*

No comments:

Post a Comment